האם ויטמינים לצמיחת שיער באמת עובדים?
האם ויטמינים לצמיחת שיער באמת עובדים? נשירת שיער – בין 50 ל-100 שערות ביום – היא תופעה נורמלית. אבל כאשר השיער נושר בצורה מוגזמת ופחות שיער גדל מחדש, זה יכול להוביל לאובדן שיער, שהמונח הרפואי לכך הוא “אלופציה”.
אם הקוקו שלך מרגיש קטן מהרגיל ואתה תוהה אם ויטמינים עשויים לעזור, את לא לבד. מחקרים מראים כי יותר מ-50% מהנשים ירגישו באובדן שיער משמעותי. הגורם המשמעותי ביותר הוא אובדן שיער תבניתי נשי (FPHL), המשפיע על כ-30 מיליון אנשים בארצות הברית.
נשים רבות מתעניינות בוויטמינים לצמיחת שיער ובתוספי צמיחת שיער, המכילים בדרך כלל שילוב של ויטמינים, מינרלים וצמחים, כגון פאלמטו או אשוואגאנדה, אומרת ד”ר יעל לוי, דרמטולוגית מניו יורק.
לכן פנינו לדרמטולוגים כדי לענות על כל השאלות שלך לגבי שימוש בוויטמינים לצמיחת שיער (למשל, האם הם באמת עובדים?). הם גם משתפים המלצות על הוויטמינים ותוספי צמיחת השיער הטובים ביותר שכדאי לשקול להוסיף לעגלת הקניות שלך.
מומחים מובילים:
ד”ר יעל לוי היא דרמטולוגית מוסמכת מניו יורק
ד”ר דניאל ווקר הוא דרמטולוג מוסמך מגרייפוויין, טקסס
ד”ר מונה גוהרה היא דרמטולוגית מוסמכת מהאמדן, קונטיקט
ד”ר יהושע צייכנר הוא דרמטולוג מוסמך מניו יורק
האם ויטמינים לצמיחת שיער באמת עובדים?
“התשובה האמיתית היא ‘אולי’ או ‘לפעמים’,” אומר ד”ר דניאל ווקר, דרמטולוג מגרייפוויין, טקסס.
אובדן שיער הוא מצב רפואי מורכב עם סיבות שורש פוטנציאליות רבות. “תזונה לקויה, כמו גם גורמים סביבתיים ואורח חיים כמו לחץ, יכולים להשפיע על הביטוי הגנטי ובפרט על ייצור ההורמונים, שיכולים לשחק תפקיד חשוב במחזור צמיחת השיער,” אומרת ד”ר לוי.
נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין אם הוספת ויטמינים או תוספים לשגרה שלך עובדת טוב יותר מאשר קבלת הויטמינים מהתזונה שלך – או אם תוספים יכולים לעזור באובדן שיער מסיבות אחרות מלבד חוסר תזונתי, כגון גורמים גנטיים, מסבירה ד”ר לוי. המחקרים שיש לנו ממומנים לעיתים קרובות על ידי המותגים עצמם, מה שהופך את הדברים למעט מעורפלים.
במילים אחרות
כדאי לראות דרמטולוג מוסמך לקבלת הערכה מדויקת ותוכנית טיפול, כיוון שויטמינים לבד כנראה אינם מספיקים כדי להילחם באובדן שיער, אומר ד”ר ווקר.
אבל זה לא אומר שויטמינים לצמיחת שיער אינם יכולים להיות מועילים או חלק משגרת השיער הבריאה שלך. ד”ר מונה גוהרה, דרמטולוגית מהאמדן, קונטיקט אומרת שוויטמינים או תוספים מסוימים יכולים “לחזק את השיער הקיים שלך או להילקח במקביל לתרופות ופרוצדורות שיכולות לעזור בצמיחת שיער.”
ד”ר ווקר מוסיף שויטמינים לשיער יכולים להיות תוסף מועיל לשיפור בריאות ושלמות השיער – חשבי על שיער חזק יותר, עבה ומלא יותר – ובסך הכל, “עדיין כדאי לשלב אותם בשגרה היומית שלך.”
איזה חוסרים בויטמינים יכולים לגרום לאובדן שיער?
אם את מתמודדת עם אובדן שיער, דרמטולוג שלך בדרך כלל יתחיל בבדיקות דם לאיתור חוסרים שיכולים להשפיע על השיער שלך, אומר ד”ר ווקר. “כמה מהחוסרים שאני מחפש הם ויטמין A, C, E, פולאט ואבץ.”
החוסר התזונתי הנפוץ ביותר הוא ברזל, במיוחד אצל נשים, אומרת ד”ר לוי, שהוא קשור לתלוגן אפלוביום (סוג של אובדן שיער הקשור להגברת נשירת השיער). יש גם מחקרים שמראים רמות נמוכות של ויטמין D אצל אנשים שחווים אובדן שיער (במיוחד אלופציה אראטה, סוג של אובדן שיער שמתרחש כאשר מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער), היא אומרת.
בנוסף לויטמין D, הוויטמינים מקבוצת B הם גם חוסרים נפוצים, אומר ד”ר יהושע צייכנר, דרמטולוג מניו יורק. אנשים עם חוסר בביוטין (חלק מקבוצת ויטמיני B) סובלים לעיתים קרובות משיער דליל, הוא מוסיף.
בשורה התחתונה: “חשוב מאוד להבין מהיכן נובע אובדן השיער. זה הצעד הראשון,” אומרת ד”ר גוהרה. אם יש חוסר בויטמין בשורש אובדן השיער שלך, דרמטולוג יכול לעזור לך להבין את העניין.
אילו חומרים מזינים גורמים לשיער לגדול מהר יותר?
שוב, לא ברור כי חומר מזין מסוים יכול לגרום לשיער לגדול מהר יותר אם את לא חסרה בו, אומרת ד”ר לוי.
לדוגמה, למרות שהייתה המון תשומת לב בשנים האחרונות סביב תוספים המכילים ביוטין, הדרמטולוגים שדיברנו איתם הדגישו כי מחקרים עדכניים מראים כי סביר להניח שלא יהיה מועיל אלא אם כן יש חוסר ידוע – והרבה מזונות עשירים בביוטין, כך שרוב האנשים יכולים לעמוד בדרישות שלהם דרך התזונה. (עם זאת, זה יכול לעזור לציפורניים שבירות, מוסיפה ד”ר לוי.)
כפי שמסביר זאת ד”ר צייכנר, נטילת ויטמינים מסוימים יכולה לספק לזקיקי השיער את חומרי הבניין הדרושים להם לגדול באופן אופטימלי – אך הם לא ישנו את הצפיפות או הפעילות של הזקיקים עצמם, אומר ד”ר צייכנר. במילים אחרות: “את יכולה לדשן את הגינה שלך כמה שאת רוצה, אבל אם אין זרעים, עדיין לא תהיה לך דשא.”
עוד על: הסודות להרמת עפעפיים מושלמת: 13 סימנים שחשוב לדעת.
מהם תופעות הלוואי של שימוש בויטמינים לצמיחת שיער?
למרות שהמומחים עדיין לא בטוחים לגבי האפקטיביות של ויטמינים לצמיחת שיער, החדשות הטובות הן שבאופן כללי, נדיר לחוות תופעות לוואי משמעותיות, אומרת ד”ר לוי. “כל עוד את בריאה, עם תפקוד כבד וכליות תקין, רוב תוספי הויטמינים בשוק שמטפלים בדילול שיער הם בטוחים ונסבלים היטב,” אומר ד”ר צייכנר.
עם זאת, תמיד כדאי לבדוק עם הרופא שלך לפני התחלת תוסף חדש, במיוחד אם את כבר נוטלת תרופות מרשם שיכולות להתנגש עם זה, אומרת ד”ר לוי.
סיבה חשובה נוספת לשוחח עם הרופא שלך לפני שאת מרכיבה את תפריט הויטמינים שלך לבד: תוספת יתר של חומרים מזינים מסוימים, כולל סלניום וויטמינים A ו-E, יכולה למעשה להחמיר את המצב ולגרום לאובדן שיער אם נלקחת בכמות מופרזת, אומרת ד”ר לוי.
עוד מאמר מעניין על: ויטמין C כל מה שצריך לדעת לפני שמשתמשים.
כמה זמן לוקח לוויטמינים לצמיחת שיער לעבוד?
לצערי, צמיחת שיער היא תהליך איטי. “השיער גדל בכחצי אינץ’ בחודש,” אומרת ד”ר לוי. זאת אומרת שיכול לקחת בין שלושה לשישה חודשים לראות שיפור – או עד שנה כדי לראות את התוצאות המלאות של כל טיפול באובדן שיער, אומר ד”ר ווקר.
רבים מהמוצרים המצוינים למטה דורשים מינון של מספר כמוסות ביום, כך שזה בהחלט דורש מחויבות – אבל כמו בהכנסת מרכיב חדש לשגרת טיפוח העור שלך (שלום, רטינול), לראות תועלת ניכרת מתוספי ויטמינים דורש זמן ועקביות, מוסיף ד”ר צייכנר.
הוויטמינים ותוספי צמיחת השיער הטובים ביותר
הדרמטולוגים שדיברנו איתם מזהירים כי בחירת ויטמין או תוסף איכותי יכולה להיות מאתגרת מכיוון שה-FDA לא דורש מהיצרנים לספק הוכחות לבטיחות או יעילות.
כמה טיפים לקנייה? “באופן אידיאלי, את רוצה לחפש תוסף שנבדק על ידי צד שלישי כדי להבטיח את איכותו,” אומרת ד”ר לוי. “אני ממליצה לחפש מחקרים קליניים שמשתמשים במוצר הספציפי ולא לבחור מוצר על בסיס מרכיב בודד,” מוסיף ד”ר צייכנר.
סרום לשיער נשים של Nutrafol, תומך בשיער נראה עבה וחזק יותר
רבים מהדרמטולוגים – כולל כל הארבעה שדיברנו איתם לסיפור הזה – ממליצים על Nutrafol מכיוון שהוא נוצר במיוחד כדי להתמודד עם הגורמים השונים לאובדן שיער, כולל לחץ, אורח חיים ותזונה, אומרת ד”ר לוי. הוא מיועד לנשים בגילאי 18 עד 44 שחוות דילול שיער וכולל תערובת מיוחדת של 21 ויטמינים, מינרלים ומרכיבים טבעיים, כולל אשוואגאנדה ופפטידי קולגן ימי. “אני ממליצה על Nutrafol באופן קבוע למטופלות שרוצות חיזוק שיער ולא רוצות לקחת משהו בעוצמת מרשם,” אומרת ד”ר גוהרה, מציינת את הנתונים מאחוריו. במחקר קליני שנערך על ידי המותג, 86% מהנשים ראו שיפור בצמיחת השיער, ו-84% ראו פחות נשירה לאחר שישה חודשים.
סיבות נפוצות לאובדן שיער
אובדן שיער הוא בעיה רווחת, הנובעת ממגוון סיבות. כדי להבין את התפקיד של ויטמינים ותוספים בצמיחת שיער, חשוב להכיר את הגורמים המרכזיים לאובדן שיער.
1. גנטיקה
הגנטיקה משחקת תפקיד מרכזי בקביעת מצב השיער שלנו. אובדן שיער תבניתי, הן אצל גברים והן אצל נשים, נובע ברובו מהשפעות גנטיות.
2. שינויים הורמונליים
שינויים ברמות ההורמונים בגוף יכולים לגרום לנשירת שיער. זה נפוץ במיוחד בקרב נשים לאחר לידה, במהלך גיל המעבר, או כתוצאה ממצבים רפואיים כמו תת-פעילות בלוטת התריס.
3. תזונה לקויה
חוסר בוויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ברזל, אבץ וויטמין D עלול להוביל לנשירת שיער מוגברת. תזונה מאוזנת חיונית לשמירה על שיער בריא.
4. לחץ
לחץ מתמשך יכול לגרום לנשירת שיער על ידי השפעה על מחזור הצמיחה הטבעי של השיער. שמירה על אורח חיים מאוזן ושיטות להפחתת לחץ יכולים לעזור בצמצום הנשירה.
ויטמינים ומינרלים מומלצים לצמיחת שיער
כעת, לאחר שהבנו את הסיבות הנפוצות לאובדן שיער, נבחן את הוויטמינים והמינרלים שיכולים לעזור בשיפור בריאות השיער.
האם ויטמינים לצמיחת שיער באמת עובדים? אז אלו הויטמינים החשובים לצמיחת שיער:
ויטמין A
ויטמין A חיוני לצמיחה ותחזוקה של תאים בגוף, כולל תאי שיער. חוסר בוויטמין A עלול לגרום לשיער יבש ושברירי.
ויטמיני B
קבוצת הוויטמינים B, ובפרט ביוטין (B7), ידועים בתרומתם לבריאות השיער. מחסור בביוטין יכול להוביל לשיער דק ושביר.
ויטמין C
ויטמין C הוא נוגד חמצון חשוב שעוזר להגן על תאי השיער מנזקי חמצון. בנוסף, הוא מסייע בייצור קולגן, החיוני לחיזוק מבנה השיער.
ויטמין D
רמות נמוכות של ויטמין D נקשרו לאובדן שיער. ויטמין זה משחק תפקיד חשוב בצמיחה ובריאות זקיקי השיער.
ברזל
ברזל חשוב להובלת חמצן לזקיקי השיער. חוסר בברזל, במיוחד בקרב נשים, יכול לגרום לנשירת שיער מוגברת.
אבץ
אבץ מעורב בתהליכים רבים בגוף, כולל צמיחה ותיקון תאי שיער. מחסור באבץ עלול להוביל לנשירת שיער.
דרכים נוספות לשיפור בריאות השיער
1. תזונה מאוזנת
כדי לספק לגוף את כל הוויטמינים והמינרלים הדרושים, חשוב לצרוך תזונה מגוונת ומאוזנת הכוללת פירות, ירקות, חלבונים, דגנים מלאים ושומנים בריאים.
2. טיפול נכון בשיער
הימנעות משימוש מופרז במכשירי חום לטיפול בשיער, שימוש במוצרי טיפוח איכותיים ומניעת נזקים מכניים כמו הברשה מופרזת יכולים לשמור על בריאות השיער.
3. ניהול לחץ
תרגול יוגה, מדיטציה ופעילות גופנית סדירה יכולים לעזור להפחית לחץ ולהשפיע לטובה על בריאות השיער.
4. ביקור אצל דרמטולוג
במידה ואתם חווים נשירת שיער מוגברת, מומלץ לפנות לדרמטולוג מומחה להערכה מקצועית וטיפול מתאים.
בעוד שהמדע עדיין מחפש תשובות חד-משמעיות
שילוב של תזונה מאוזנת, טיפול נכון בשיער, ניהול לחץ וייעוץ רפואי יכולים לסייע בשמירה על שיער בריא ומלא. זכרו, כל שיער הוא ייחודי, ומה שעובד עבור אחד לא בהכרח יעבוד עבור אחר, לכן מומלץ להתייעץ עם דרמטולוג להתאמת הטיפול האופטימלי עבורכם.
המאמר שחובה לדעת: שמן קוקוס לשיער שלך: יתרונות, שימושים וטיפים.